Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat 10 puncte referitoare la viziunea sa pentru viitorul NATO, într-un editorial de opinie publicat de Politico, la scurt timp după ce şi-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
Analistul militar, colonel (R), Ion Petrescu explică, în exclusivitate pentru Gândul, prioritățile expuse de șeful statului pentru „viitorul NATO”.
Petrescu consideră că „viziunea” lui Iohannis folosește doar opiniei publice.
Punctajul acesta întocmit de jurnaliști și comparat cu ceea ce a declarat anterior Mark Rutte este unul care foloșește opiniei publice din perspectiva informării, dar deciziile se iau pentru ipotetice situații viitoare, ne-a declarat Ion Petrescu.
Punctul 4 expus de Klaus Iohannis se referă la ,,încurajarea atingerii pe cât de rapid este posibil a obiectivului de a investi 2% din PIB în apărare de către toate statele membre şi alocarea a 20% din cheltuieli pentru achiziţii de echipamente militare majore”. Chestionat cu privire la acest aspect, analistul militar Ion Petrescu, a răspuns că finanțarea apărării este o prioritate.
Este o prioritate care va continua în evoluția NATO, adică creșterea cheltuielilor de apărare și investirea cel puțin a 20% în echipamente majore, asta cât mai curând posibil. Afirmații care sunt valabile și pentru România și pentru armata României.
Tot pe agenda lui Klaus Iohannis se află și ,,Creşterea rezilienţei NATO şi a ţărilor membre în faţa atacurilor hibride şi cibernetice pentru protejarea infrastructurii critice”.
La provocările care vin din estul Europei, mai precis din cadrul Federației Ruse, care este conștientă că raportul actual de forțe între forțele armate ruse și forțele aliate ale NATO este cert în favoarea forțelor aliate NATO și atunci recurg la amenințări hibride și la soluții cibernetice pentru a încerca să creeze disfuncționalități între punctele de comandă și trupele care se află în linia întâi, este de părere Ion Petrescu.
Analistul militar consideră că pentru viitorul secretar general al NATO sunt două provocări și anume:
Relația cu răsăritul belicos al Europei și relația cu viitorul președinte al Statelor Unite al Americii, care trebuie ținut aproape și convins că Aliații înțeleg necesitatea să-și mărească cheltuielile, pentru că e firesc ca într-o Alianță pentru că Statele membre să participe de o manieră cel puțin comparativă, dacă nu egală la efortul făcut ca să aibă armate moderne.
Întreg decalogul poate fi consultat aici.
CITEȘTE ȘI: